Ziua Mondială a Poeziei, celebrată și la Constanța
- Admin
- Mar 18, 2024
- 3 min read
Joi, 21 martie 2024, de la ora 16.00, în spațiul expozițional al Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“ debutează evenimentele dedicate Zilei Mondiale a Poeziei.
Tineri poeți din două prestigioase colegii, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ și Colegiul Național „Mihai Eminescu“, împreună cu două profesoare poete, Silvia Șoșoiou și Irina Grigore, vor da glas poeziei în ambianța cromatică a fotografiilor din expoziția personală („Perechi“) a lui Alexandru Parfinov (cursant al clasei de artă fotografică). La eveniment participă ca invitată poeta Mara Mihai, alături de tineri cursanți ai clasei de teatru a Centrului Cultural Județean „Teodor Burada“, sub îndrumarea actriței Ana Maria Ștefan. Tinerii vor recita, în egală măsură, din lirica poeților invitați, la „Noaptea de poezie“ ce se va desfășura în cursul aceleiași zile, în Doors Club, de la ora 19.00.
În spațiul deja consacrat evenimentelor de jazz și poezie, Club Doors, din str. Traian nr. 68A din Constanța, Asociația Euro CulturArt, organizator alături de Consiliul Județean Constanța și de Centrul Cultural Județean „Teodor Burada“, prezintă „Noaptea de Poezie“, eveniment în cadrul programului omonim ce se desfășoară în zece spații culturale exponențiale din șapte orașe din România.
Constanța se alătură comunităților poetice care participă la acest important eveniment național dedicat poeziei, prin vocea poetelor/poeților Bogdan Ghiu, Iulia Pană, Amelia Stănescu, Daniela Varvara, Mugur Grosu, alături de muzicienii Ioana Teodora Spînu, Alexandru Olteanu și White Trumpet, de actorul Mircea Solcanu, care va recita din poemele lui George Vasilievici. Realizare video-art, Iulia Pană. Timp de două ore, publicul constănțean se va putea bucura de un melanj al artelor (poezie, muzică, imagine), sărbătorind, astfel, Ziua Mondială a Poeziei.
Amfitrioni ai evenimentului: Iulia Pană și Amelia Stănescu. Inițiatorul programului „Noaptea de Poezie“ este scriitorul și managerul cultural Dan Mircea Cipariu.
BOGDAN GHIU scrie si publică poezie, teorie (și) critică (despre literatură, filosofie, media, artă contemporană, arhitectură, teoria si pedagogia traducerii, politică) si traduceri (peste 70) din filosofia si literatura franceză.
IULIA PANĂ este poetă, artist vizual si producător independent de film. Predă cursuri de artă fotografică și video. Este fondatoare a evenimentelor de artă marca KULTurale. Autoare a șase volume de poezie.
AMELIA STĂNESCU este poetă și cadru universitar. Doctor în filologie, cu propensiuni către zona de interferență literatură-criminalitate. Organizator de evenimente/festivaluri cultural-artistice si fondator al Asociației KULTurale.
MUGUR GROSU este scriitor si artist născut în Constanța si stabilit în Bucuresti. A publicat șapte cărți si este prezent în 34 de antologii, dintre care șase internaționale.
DANIELA VARVARA este poetă si doctor în filologie. Profesor de limba si literatura română. Organizator al festivalului „Poezie la nisip“ (2020-2023).
„Noaptea de Poezie“ este un program de educaţie culturală şi de promovare a culturii scrise, în special a unui gen de nişă: Poezia. Realizat de Ziua Mondială a Poeziei (21 martie 2024), programul se desfășoară în zece spații culturale exponențiale din șapte orașe: Arad (Sufrageria arădeană), București (Cărturești CARUSEL, CREART-Teatrelli, Hidden – The Social Space, Muzeul Național al Literaturii Române), Constanța (Doors Club), Craiova (Studioul Radio România Oltenia-Craiova), Târgu Jiu (Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu”), Sibiu (Teatrul Gong) și Timișoara (Muzeul Apei). Participă 58 de poeți, opt actori, 30 de muzicieni, opt artiști vizuali și 24 de creativi în echipa de organizare.
Ziua Mondială a Poeziei a fost proclamată de UNESCO în 1999 şi este sărbătorită anual în data de 21 martie, drept o recunoaștere a renaşterii discursului poetic şi a interesului pentru poezie.

Kommentare